top of page
  • Temmerman Michael

Wat is het verschil tussen ferro en non-ferro metalen?

Zowel chemici als metallurgen kennen de twee soorten metalen, ferro metalen en non-ferro metalen, als elementen. De geschiedenis van deze metalen gaat meer dan 7000 jaar geleden terug met de ontdekking van koper. Maar doorheen de geschiedenis werden ook nog andere metalen ontdekt. Deze worden nog steeds gebruikt in de metaalverwerkende industrie. Ze zijn verdeeld in twee groepen vanwege hun onderscheidende eigenschappen en de toepassingen voor elk type, waardoor het onderscheid tussen de twee cruciaal is.

grote stukken metaal

Ferro metalen

Het woord ferro komt van het Latijnse woord ferrum, wat 'ijzer bevatten' betekent. Een zekere manier om te bepalen of een metaal ferro is, is door het te testen op magnetische eigenschappen. Ferro metalen zijn over het algemeen magnetisch van aard en hebben een hoge treksterkte, waardoor ze ideaal zijn voor constructiedoeleinden.

Elke vorm van ijzer en staal wordt als ferro metaal beschouwd. Kleine hoeveelheden van andere elementen kunnen aan ijzer en staal worden toegevoegd om de gewenste eigenschap te krijgen. Zo wordt koper aan staal toegevoegd om de corrosieweerstand te verhogen. Het toevoegen van nikkel aan staal verhoogt de sterkte en taaiheid en is een eigenschap van roestvrij staal.


Non-ferro metalen

Sinds het begin van de beschaving worden ook non-ferro metalen gebruikt. Primaire voorbeelden van non-ferro metalen zijn koper, aluminium, nikkel, zink, lood en tin, maar ook edele metalen zoals goud, zilver, platina en palladium. Non-ferro metalen hebben voordelen ten opzichte van ferro metalen, omdat ze lichter van gewicht en beter bewerkbaar zijn. Aluminium is bijvoorbeeld licht en kan gemakkelijk worden gegoten, gesmeed, bewerkt en gelast.

Naast afvalcontainers plaatsen en ophalen en het verhandelen van schroot, zijn wij ook gespecialiseerd in de afbraak van autowrakken en de doorverkoop van tweedehandswagens.


Recycleren van oude metalen

Zowel non-ferro als ferro metalen zijn recycleerbaar. Non-ferro metalen kunnen keer op keer worden gerecycled omdat ze tijdens het recyclingproces niet worden afgebroken of chemische eigenschappen verliezen. Ferro metalen moeten worden gesmolten, gezuiverd en vervolgens tot vaste blokken worden samengeperst.

Omdat non-ferro materialen relatief schaars zijn, is het belangrijk dat ze worden gerecycled. Al het schroot moet echter worden gerecycled, omdat het helpt om de hoeveelheid afval die naar de stortplaats wordt gestuurd te verminderen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, het milieu te beschermen en energie te besparen bij de winning van natuurlijke hulpbronnen.


Schroothandel Temmerman Michaël in Destelbergen helpt u graag met het ophalen van oud ijzer en andere metaalsoorten. Contacteer ons.

60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page